U bent hier

Begroting 2010


De helft van de legislatuur is voorbij…. Zonder veel resultaat.

Na enkele jaren van stilstand en non- beleid. En na jaren van belastingverhogingen zou men denken dat de keizer, half legislatuur, eindelijk iets mag verwachten. Waarom zo veel extra belastingen betalen? Jammer genoeg ontbreekt het deze meerderheid om voldoende creativiteit aan de dag te leggen.

Ja zeker, vele miljoenen worden zo gezegd geïnvesteerd. We worden nu al verschillende jaren achter mekaar zoet gehouden met mooie vooruitzichten: Grootstraat, Laagdorp, Langveld… maar het zijn telkens  en slechts herhalingen uit de vorige begrotingen. Wat op zich dan weer aangeeft dat er afgelopen jaar niet veel werd uitgespookt.

Opnieuw ligt er een begroting voor ons met één duidelijke boodschap: in Alken wordt nog steeds beleid gevoerd zonder visie – zonder creativiteit – zonder een rode draad. Tenzij de sporadisch en geïsoleerde Spa-projecten  dienst moeten doen als rode draad.
Erg geloofwaardig is het allemaal niet.

Na de jaren van politieke crisis slaagt deze meerderheid er maar niet in om de eerste adem te vinden. Van een schepencollege, waarvan de helft van de leden ‘verplicht werkloos’ moet toekijken en met een burgemeester die uitkijk naar het einde, kan men waarschijnlijk ook niet veel meer verwachten. Wat een verloren energie!

Duurzaamheid.

En dat in tijden dat positieve en groene energie een uitgesproken thema van maatschappelijke discussie is. Uitgesproken op dit moment zitten de grote wereldleiders samen in Kopenhagen om de CO2-uitstoot, dus het energie verbruik, meester te worden. Uitgesproken op zo een  moment slagen 4 leden van het schepencollege een begroting voor te leggen  waarin deze klimaatproblemen slechts een voetnoot betekenen.
 
Collega Sara Gilissen slaagde erin in 2007 reeds aan de alarmbel te trekken en een belangrijke voorzet te geven voor een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid. Zij kreeg vele felicitaties maar van dat alles blijft niets over. De burgemeester heeft al een paar keer de oppositie opgeroepen om met voorstellen te komen, meer zelfs “zij die de pluim verdienen zullen ze krijgen”, is zijn ordewoord. Niets daarvan.
  
Vorige GR hebben we gezamenlijk een motie onderschreven om de hogere overheden op te roepen en om druk uit te oefenen zodat die de dringende en noodzakelijke maatregelen neemt om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Het stemmen van die motie ontneemt natuurlijk niet onze verantwoordelijkheid om onze steen bij te dragen.

We benadrukten het ook reeds vorige maand op de GR: de geïndustrialiseerde landen uit het Noorden dragen een verpletterende verantwoordelijkheid voor de opwarming van de aarde. Daarom moeten de landen uit het zuiden, de eerste slachtoffers, de kansen en de middelen krijgen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en een koolstofarme economie te ontwikkelen. Ook Alken kan en moet daarom extra middelen vrijmaken, boven op de peulschil voor ontwikkelingssamenwerking van nu.  6.178 euro voor ontwikkelingssamenwerking op een totaal uitgave van 11.854.833 euro (of  0,05 %) is Alken onwaardig.

De titel van Faire Trade gemeente moet men verdienen, elke dag opnieuw!
Faire Trade gemeente zijn is meer dan een glas wijn uit de Wereldwinkel drinken, maar heeft ook te maken met duurzaamheid, groene energie, duurzaam bouwen, energiebesparingen, rechtvaardige ontwikkelingshulp en eerlijke bio-landbouw. Niets van dit alles in deze beleidsopties. 
Geen ambities ter zake! C02-neutraliteit is voor deze meerderheid geen item. Vorig jaar deden wij het voorstel om alle gemeentediensten klimaatneutraal te maken tegen 2020. Aan voorstellen mr. de burgemeester geen gebrek. Gaat men vanaf nu elke nieuwbouw ( denk maar aan de nieuwbouw in de Alk) energieneutraal maken en bouwen?

Losse flodders

Naast de klimaatproblematiek is de veroudering van onze bevolking een tweede ernstig thema van maatschappelijk debat en zou dus ook een ernstig beleidsthema moeten zijn voor lokale besturen. Wekelijks lezen we in de kranten over vernieuwende projecten ter zake in andere Limburgse gemeenten: zorgcentrum hier,  welzijnscampus daar, woonzorgcentrum links, geïntegreerd seniorencomplex rechts….. het kan niet op.

In Alken? Maakt men zich opnieuw ervan af  met 20.000 euro te storten op de rekening van het bejaardentehuis. Voorts laat men het maatschappelijk debat aan zich voorbij gaan. Wat een jaar geleden dienst deed om een nieuwe meerderheid te vormen, wordt nu verkocht als een doordacht seniorenbeleid. Niets daarvan dus.

Net zoals men het afvalbeleid  volledig uit handen geeft. Mede dankzij de inspanningen, de acties en de druk van Groen! werd Alken stilaan bewust van de afvalproblematiek. Preventie
stond hoog in ons vaandel. Nu moet ‘Limburg-Net’  dat maar verder oplossen. Een zorg minder voor de zwaar belaste schepenen. Of het daarom allemaal beter, ecologische en goedkoper wordt voor de Alkenaar en de Alkense gemeentekas is maar zeer de vraag.

Tegenover een doordachte visie en een rode beleidsdraad staat hier een begroting van losse flodders met weinig samenhang. 

Waar maken we ons druk om? Wij zijn negatief. Wij doen aan politiek. Wij spelen spellekes.
Wij overdrijven. Wij zijn oppositie.
OK. Geen probleem. Laten we de burger zelf aan het woord.
Zullen we dan de evaluatie van Het Nieuwsblad erbij nemen?
Of is een 5.7 voor de burgemeester een goed resultaat als je weet dat er nog 278 aan je vooraf gaan?
Of is een 6.1 voor het bestuur een goed resultaat als we weten dat er hier ook 283 voor ons staan?
Niet wij die het zeggen…..

Niet verwonderlijk als je er bijna  8 jaar over doet om een schoolvervoersplan uit te voeren in de Diergaertstraat.
Niet te verwonderen als je er maar niet in slaagt een deftig en sociaal woonbeleid te voeren? Waar blijft de sociale verkaveling achter de Alkerstraat?
Niet te verwonderen  als je na vele jaren er nog steeds niet in slaagt de drie centra aantrekkelijker te maken.
Niet te verwonderen als de mobiliteitsproblemen via een uitgebreider busnet en betere fietspaden niet wordt aangepakt.
Er worden wel via de politieraad veel verkeersboetes geïnd en via de gemeentekas heel wat parkeerboetes. Om de kas te spijzen of om een veilig en preventief verkeersbeleid mee te voeren? De vraag stellen is ook het antwoord geven.

Politieke en economische Crisis.

De gezinnen zitten in een ernstige (economische-financiële) crisis. Vele gezinnen hebben het hoe langer hoe moeilijker om rond te komen en zetten de tering naar de nering. De sociale ongelijkheid neemt toe.  Wat doet de gemeente? Een lineaire verhoging van de werkingskosten van 1,6 % . Na drie jaar een forse verhoging van de belastingen te doen nu een kleine verlaging van de grondlasten (min 80.000). Maar de meer inkomsten van het gemeentefonds en van de personenbelastingen ( plus 130.000) compenseert meer dan ruimschoots deze lichte verlaging van de opcentiemen. Worden de representatiekosten op drie jaar tijd verdubbeld  tot niet minder dan 12.192,00 euro. Ja wel er wordt wel bespaard: toelagen jeugdlokalen vallen terug op nul euro.
En als men denkt het probleem en de belofte van het extra pensioen (tweede pijler) voor contractuele personeelsleden op te lossen met 15.746,00 euro zal men nog vele jaren
moeten doorgaan.

Blijkbaar is het geloof van dit schepencollege in de federale politieke stabiliteit ook niet erg groot gezien er 4.000 euro wordt voorzien om verkiezingen te organiseren. Of is dit een vorm van projectie? Of heeft men misschien de ambitie een referendum te organiseren? De vraag is dan over wat? Over een of ander prestigeproject of over het eigen voortbestaan van dit schepencollege?  In dat geval zullen wij alvast met grote gretigheid meewerken. 

Besluit.

Deze meerderheid haar bestaanreden  is enkel om in 2011 en 2012, na 4 jaar non-beleid,
enkele prestigeprojecten te realiseren om nog net voor de verkiezingen van oktober 2012 lintjes te kunnen knippen.

In afwachting blijft men rustig zitten en pot men de zuur betaalde belastinggelden op.
Aan zo een politiek doen wij niet mee.
Een begroting  zonder visie en ziel keuren wij niet goed.
Alken verdient beter.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag dient om er voor te zorgen dat enkel personen en geen computerprogramma's gebruik kunnen maken van deze verzend-functie.

Terug naar top

Onderwerpen

Groen Alken twittert

@groenlim -- Iedereen is welkom op deze open ontmoetingsavond! https://t.co/X5PW9TBRfQ
@GroenAlken -- OCMW-Alken zet een buddy-werking op voor nieuwkomers in onze gemeente? Samen bouwen we een warme wereld. Doe jij... https://t.co/NFMuAZRbVt
@FrankVroonen -- @OrakelvMerksem @GroenHamme Bed, Bad, Brood mag ik hopen!
@GroenAlken -- We hadden het niet beter kunnen verwoorden,... #samenvoorgroen... https://t.co/JsrYWsoF4n
@GroenAlken -- Het is maar een peiling, maar de positieve trend voor Groen zet zich door. We zitten in de lift, meer en meer... https://t.co/7K53VF3ZD9
@GroenAlken -- Veel succes aan onze leerlingen en leerkrachten. Maak er een geweldig schooljaar van! Nieuw is dit jaar de... https://t.co/EIy74C3kzE
@groenlim -- Groen groeit, ook in Limburg. Wil je meewerken aan het positieve alternatief in jouw provincie/gemeente? Word... https://t.co/ri9M4MFkBr
@groenlim -- De partner van Johan Danen: “Hij staat er echt tijdens discussies” https://t.co/FTbykBbonJ
@GroenAlken -- Wordt jij alles leren over composteren? Dan is dit je kans!... https://t.co/0d4XqbQ4sy
@GroenAlken -- Unizo Alken gaat op zoek naar de echte Alkense Kost. Wat een heerlijk initiatief! Ken jij een lekker lokaal... https://t.co/rI4D0JE7Vs
@GroenAlken -- Hier zijn ze dan! De foto's van onze zaumero.vend anne kiosk!... https://t.co/rlP3n6diKl
@FrankVroonen -- RT @GroenAlken: De Alkense Groene Pluim gaat dit jaar naar de KVLV's van 't Centrum, Sint-Joris en Terkoest! Al enkele jaren... https://t.…
@GroenAlken -- De Alkense Groene Pluim gaat dit jaar naar de KVLV's van 't Centrum, Sint-Joris en Terkoest! Al enkele jaren... https://t.co/SiSwQkawNL
@GroenAlken -- Ne zaumero.vend anne kijosk is helemaal klaar om jullie vanaf 18 uur te verwennen! Wees welkom in De Alk!
@GroenAlken -- ne zaumero.vend annr kijosk is er klaar voor, alles staat klaar om jullie vanaf 18 uur te verwennen!
@GroenAlken -- Nog niet ingeschreven voor onze nieuwe lokale specialiteit: Paella van eigen bodem? Dan is het vijf voor twaalf!... https://t.co/QXixCaKMqe
@GroenAlken -- En vergeet vooral niet in te schrijven ....
@GroenAlken -- Groen Alken zet graag de Alkense Doeners in de schijnwerpers. Ook dit jaar zoeken we weer naar Alkense doeners,... https://t.co/Wss3dpNI4f
@groenlim -- Eli Bijnens is te gast tijdens de fietstocht van GroenPlus op woensdagavond 12 juli in hotel Holiday In te... https://t.co/HN4bNHaoI1
@GroenAlken -- Nog niet lid? Dan is het nu het moment! https://t.co/pYUITBCJDY https://t.co/DuWklTenTE
@GroenAlken -- Combineer morgen je deelname aan de mensenketting met een wandeling in het mooie Voeren. Groen geeft mee vorm aan... https://t.co/LdJ7kYBEb7
@GroenAlken -- Nieuwe aanleg kunstgrasvelden, .... ook actueel in Alken en omstreken.... https://t.co/ZQEwjVZ3I1
@GroenAlken -- Welk insect wil hier niet in wonen?
@GroenAlken -- Wij zijn er klaar voor #kermis #Terkoest
@GroenAlken -- Morgen, zaterdag, voeren we Kermis in Terkoest. Kom zeker eens langs bij ons tentje. De kleinsten kunnen er op... https://t.co/ZVESPx2FBk
@groenlim -- Ook wij steunen de mensenketting actie tegen kernenergie op 25 juni. Wil je met Groen Limburg een stukje ketting... https://t.co/zUQVTAHaKR
@groenlim -- Iedereen welkom op deze knalactiviteit van Groen Heusden-Zolder https://t.co/JNOJVyaKtM
@GroenAlken -- Binnenkort bij onze buren van Hasselt,... https://t.co/RcHPEIMZr0